Skip to main content

Kuey teow ladna by Me

For today, Me ada masak kuey teow ladna. Untuk pertama kalinya Me buat. Firstly memanglah tgk kat blog nak mempelajari bab memasak ni kan, tapi bila Me dah tengok merata2 resepi kuey teow ladna ni, me cube nak buat lain dari yang lain. Me harap menjadi la kuey teow ladna ni. Alhamdullilah jadi :)

Inilah resepi yang Me sediakan

Bahan A 

Kuey teow (2 genggam)
2 sudu kicap
1 sudu minyak masak

Bahan B 

7 ekor udang 
2 ekor sotong (dipotong bulat)
Lobak 
Brokoli
4 tangkai sawi jepun
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 batang cili padi
Serbuk Lada hitam
1 biji telur
2 sudu tepung jagung (dibancuh dahulu dgn air) 
3 sudu minyak 
3 cawan air ( ikot kehendak memasing, nak lebih sikit pon tak pe)
Sesuku kiub knorr 
Garam secukup rasa


Cara-cara bahan A

Panaskan sesudu minyak, kendian masukkan kuey teow dan juga kicap , gaul dan gaul sehingga sebati. Hidangkan kepinggan yang cantik dan kite buat kuah dia pulak.


                         Hasilnya


Cara-cara bahan B

1. Tumis bawang putih, cili padi, halia dan udang sehingga naik aroma. 
2. Masukkan air dan juga kiub sehingga mendidih.
3. Kemudian, masukkan sotong, lobak, brokoli, sawi jepun dan juga telur. 
4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan sedikit lada hitam kacau sehingga mendidih dan boleh dihidang ke pinggan yang di isi kuew tiaw td. 



     Inilah hasil Kuey Teow Ladna By Me


*tips 
Kenapa letak sotong lambat? sebab kalau kita letak sotong telebih awal td sotong akan mnjd liat bila di makan, dalam setiap masakan sotong harus letak last sekali supaya bila kita makan rasa sotong mnjd lmbut dan lagi satu sotong ni tak payah masak lama2 pon sebenarnya nanti liat dan kurang enak n mula la teselit tang sini la tang sana la kan. Hehe . Ok itu saja utuk hari ini .

Mudah bukan? Just do it! 

Selamat mencuba :)


Comments

Popular posts from this blog

Cincin merisik hilang, Hari ke 3 dah jumpa

25/9/2017 Cincin merisik hilang tanpa sedar. Sedang aku kesakitan sepanjang hari ketika waktu bekerja. Aku menahan kesakitanku tanpa pengetahuan orang (gstrik teruk). Pulang saja rumah jam 6.30 (lewat sebab ada deadline) kesakitanku makin parah, aku buat kerja pun dalam kesakitan yang parah dan lemah, hilang focus..aku kuatkan juga diriku untuk siapkan kerja yang harus disiapkan. Selesai kerja aku terus pulang ke rumah berjalan kaki dalam 10 minit smpi..Singgah gerai makan tepi jalan, kene jugak beli sebab aku tak makan 1 hari..Aku makan laksa dalam keadaan kesakitan, aku paksa diriku makan, hampir separuh aku berhenti sebab tak tahan sakit, aku mula meroyan nak ke hospital. Aku cuba menonggek rasa sakit kurang sedikit...aku buat dalam beberapa minit smpi capai fon meset mak..tak lama tu perut pun okey...Selepas tu aku mandi, macam biasa lepas mandi aku akan capai sikat untuk aku luruskan rambut aku yang cukup lurus ni..Letak sahja sikat diatas meja aku mula terpinga, aku mula lihat

Bestnye makan di Warung Soto Wageh!

Kalau nak cite pasal bab makanan kat Segamat ni sampai besok pun tak habis. Ye, semalam sebelum Me mulakan kerja harian, Me, abah and suami breakfast di Warung Soto Wageh, betul2 berhadapan dengan sekolah kebangsaan Kg. Jawa Segamat. Of Course abah Me yg request tempat ni, sebab abah memang expert bab2 makanan yang menarik kat segamat ni.HAHA Dah la murah, sedap pulak tu!  Mee/Bihun Soto Sup Kari HANYA RM4.00! Dah la banyak isi dia, murah pulak tu, firstime pegi kedai ni tekejut gila. Kat KL susah nak dapat mcm ni dek non.  Mereka juga menjual pelbagai jenis kuih muih, seperti karipap, donut, kuih seri muka,satay sotong, tempe dan lain2 lagi. Tiap pagi memng ramai org dtg sini, sampai kitorang nak cari tempat duduk pun susah. Tempe adalah  salah 1makanan paling popular jugak kat warung ni, merata-rata Me dtg sini org semua ambil tempe. Tempe dia memng tak mengkecewakan, kerangupan dia yang begitu asli, Me tak tau la dia letak rencah apa..HAHA

Dodol milo by Me

Hari ni Me ada buat dodol milo. Nak tau                      resepinya?                     Nahh!!  The bahan 1 tin susu pekat 1 buku buttercup 1 paket milo saiz kecil 1 paket biskut marie Sedikit kacang tanah untuk taburan di atas dodol milo Cacaranye Panaskan buttercup sehingga cair dan masukkan susu pekat bersama milo gaul sehingga mnjd seperti dodol, gunakan api kecil sntiasa..Nak nmpkkan coklat hitam masok kan 2 sudu koko. Kendian masokkan pula biskut marie yg dipatah 3.Then gaul2 matikan api masukkan ke dalam bekas ikot kesesuaian dan taburkan sedikit kacang tanah diatas permukaan lalu masokkan ke dalam peti ais untuk dikeraskan atau disejukan. Kemudian makanlah dgn seleranya..  Inilah hasil dodol milo saya. Selamat mencuba guys !