For today, Me ada masak kuey teow ladna. Untuk pertama kalinya Me buat. Firstly memanglah tgk kat blog nak mempelajari bab memasak ni kan, tapi bila Me dah tengok merata2 resepi kuey teow ladna ni, me cube nak buat lain dari yang lain. Me harap menjadi la kuey teow ladna ni. Alhamdullilah jadi :)
Inilah resepi yang Me sediakan
Bahan A
Kuey teow (2 genggam)
2 sudu kicap
1 sudu minyak masak
Bahan B
7 ekor udang
2 ekor sotong (dipotong bulat)
Lobak
Brokoli
4 tangkai sawi jepun
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 batang cili padi
Serbuk Lada hitam
1 biji telur
2 sudu tepung jagung (dibancuh dahulu dgn air)
3 sudu minyak
3 cawan air ( ikot kehendak memasing, nak lebih sikit pon tak pe)
Sesuku kiub knorr
Garam secukup rasa
Cara-cara bahan A
Panaskan sesudu minyak, kendian masukkan kuey teow dan juga kicap , gaul dan gaul sehingga sebati. Hidangkan kepinggan yang cantik dan kite buat kuah dia pulak.
Cara-cara bahan B
1. Tumis bawang putih, cili padi, halia dan udang sehingga naik aroma.
2. Masukkan air dan juga kiub sehingga mendidih.
3. Kemudian, masukkan sotong, lobak, brokoli, sawi jepun dan juga telur.
4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan sedikit lada hitam kacau sehingga mendidih dan boleh dihidang ke pinggan yang di isi kuew tiaw td.
*tips
Kenapa letak sotong lambat? sebab kalau kita letak sotong telebih awal td sotong akan mnjd liat bila di makan, dalam setiap masakan sotong harus letak last sekali supaya bila kita makan rasa sotong mnjd lmbut dan lagi satu sotong ni tak payah masak lama2 pon sebenarnya nanti liat dan kurang enak n mula la teselit tang sini la tang sana la kan. Hehe . Ok itu saja utuk hari ini .
Mudah bukan? Just do it!
Selamat mencuba :)
Comments
Post a Comment